luni, 31 iulie 2017

Cel Mai Uluitor Fapt Despre Tine: Suntem Praf De Stele

Fiecare vede lumea diferit. Indiferent de ceea ce credem la nivel personal, cu toţii suntem praf de stele.

Da, ştiu, sună destul de pragmatic. Toţi suntem copii ai stelelor.
De fiecare dată când încerc să spun asta cuiva, se uită la mine cu o privire confuză. Şi de fiecare dată, mă întorc mai sărac în gânduri la cerul plin de stele, întrebându-mă dacă cineva vede lumea așa cum o fac eu.
De fapt, Neil deGrasse Tyson, vine să-mi susţină teoria. Întrebat care este cel mai uluitor fapt pe care îl poate împărtăşi despre Univers, Astrofizicianul, a răspuns:

''Cel mai uluitor fapt, este cunoașterea faptului că atomii din care se compune viața pe Pământ, atomii din care este format corpul uman, sunt detectabili pană în creuzetele care au copt elementele ușoare în elemente grele în miezul lor, la temperaturi și presiuni extreme.
Aceste stele, cele cu masă mare, au devenit instabile în ultimii lor ani de viată.
S-au prăbuşit sub propria greutate, apoi au explodat, împrăştiind în galaxie măruntaie, măruntaie formate din carbon, azot, oxigen și toate celelalte ingrediente fundamentale vieții.



Aceste ingrediente au devenit parte din norii de gaz care s-au condensat, s-au prăbuşit, formând o nouă generație de sisteme solare: stele cu planete ce orbitează.
Acele planete au acum ingredientele necesare pentru viață.
Așa că atunci când mă uit la cerul plin de stele, știu că, DA, facem parte din acest Univers, trăim în el, dar poate mai important decât aceste două observaţii reale, este faptul că Universul face parte din NOI. Când reflectez la asta, mă uit în sus - mulți se simt mici, pentru că ei sunt mici și Universul e mare - dar eu mă simt mare, pentru că atomii mei au provenit din acele stele.
Este un alt nivel de conectare.
Este ceea ce vrei în viață: să te simți conectat, să te simți relevant, vrei să simți că participi la activitățile și evenimentele din jurul tău.
Şi exact asta facem, doar fiind în viață ...''

Cel Mai Uluitor Fapt Despre Tine: Cu Toţi Suntem Praf De Stele
Neil deGrasse Tyson, este un astrofizician și un specialist în comunicare științifică american, directorul Planetariului Hayden din cadrul Centrului Rose pentru Pământ și Spațiu din New York și cercetător asociat în cadrul Departamentului de astrofizică al Muzeului American de Istorie Naturală.
Din anul 2006, este prezentator al programului educațional NOVA scienceNOW, găzduit de televiziunea PBS.
Şi nu doar atât. Tyson, a scris mai multe cărți populare în domeniul astronomiei. Este probabil, cel mai cunoscut şi important astrofizician al timpurilor noastre, omul ce a primit o scrisoare de la celebrul Carl Sagan, omul care a prezentat remake-ul serialului fantastic Cosmos: A Spacetime Odyssey.

Vezi mai jos, unul dintre cele mai puternice videoclipuri de pe YouTube.
11 milioane de vizionări, nu sunt suficiente.
Fiecare om cu acces la internet, ar trebui să vadă acest videoclip.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu