miercuri, 1 martie 2017

O Tradiție UNICĂ În Lume: MĂRŢIŞORUL Şi Ce Înseamnă El: Primăvară, Tradiţie, Început și Reînnoire!

O tradiție UNICĂ pentru teritoriile locuite de români, este Mărțișorul, diminutivul de la "Martie".

O Tradiție UNICĂ În Lume: Mărțișorul Şi Ce Înseamnă El
"Cărturăresele de pe vremuri, după care au venit cărturarii, făcând “farmece”, au învăţat fetele cu pistrui să-şi incingă grumazul cu un fir de mătase răsucit. Firul a fost atât de bun încat toate cucoanele din mahala şi centru ieşeau în martie cu firul la gât. …Vântul uşurel de martie, care impestriţa pleoapele, nasul şi barbia, se numea mărţisor şi, ca să fie luat răul în pripă, şnurul de mătase era pus la zinţii de mart. Dacă mai spunem că firul era şi roşu, întelegem ca el ferea şi de vânt, dar şi de deochi.” Tudor Arghezi
Sunt multe poveștile despre originile mărțișorului.
Despre ce simbolizează și de ce astăzi, îl oferim în dar. In principiu, totul este despre primăvară, despre un nou început și despre reînnoire!

Cuvântul Mărțișor, înseamnă literalmente "micuţul martie" și descrie un cadou simbolic însoțit de un șir de aţă (lână în trecut) de culoare roșie cu amestec de alb, combinaţie ce este oferită femeilor și fetelor în prima zi a lunii martie.

Un obicei foarte similar poate fi găsit şi în Bulgaria, unde se numește Martenița.
Pentru ambele țări, micul talisman alb-și-roșu, este un simbol al Primăverii care va veni, un simbol al prieteniei şi al iubiri, al aprecieri și al respectului.
În România, tradiția Mărțișorului este foarte veche şi datează de mai mult de 8.000 de ani.

O Tradiție UNICĂ În Lume: Mărțișorul Şi Ce Înseamnă El

Se crede că ar avea o origine romană, sau daco-tracică, conform descoperirilor arheologice, mai ales că pe vremea Imperiului Roman, Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte, care nu era numai zeul războiului, ci și al fertilității și vegetației.
Această dualitate este remarcată în culorile mărțișorului, albul însemnând pace, iar roșu, război, sau triumful primăverii asupra iernii.

Să avem cu toții un suflet însorit care să îmblânzească nu doar frigul de afară ci și persoanele care mai uită uneori să zâmbească!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu